Wiza na 10 lat a maksymalny czas pobytu w USA

Twój znajomy był ostatnio w konsulacie USA i dostał wizę na 10 lat. Czy to znaczy, że może legalnie wyjechać do Stanów na dekadę? Przecież podobno do USA wpuszczają na max 6 miesięcy. W tym artykule wyjaśnimy sobie jak to naprawdę jest z tymi wizami i na ile możesz wyjechać do USA. 

 wizy do usa

Dzisiejszy tekst dotyczy wizy turystycznej do USA – B2. Ta wiza jest po to, by przyjechać do Stanów  na wycieczkę, odwiedzić znajomych. Jest to wiza nieimigracyjna, co znaczy tyle, że ta wiza nie daje pozwolenia na pracę ani osiedlenie się w USA. Od tego są inne wizy. 

 

Wiza to nie to samo co pozwolenie na pobyt

 

Wyjaśnijmy coś sobie na samym początku – wiza turystyczna nie daje pozolenia na pobyt w USA. Wizę dostaje się w konsulacie/ambasadzie, zazwyczaj ważną 10 lat. Jest to naklejka w paszporcie. Wiza uprawnia tylko do podróży do miejsca wjazdu do Stanów Zjednoczonych, czyli umożliwia przyjazd na lotnisko/do portu w USA. Powtórzę, żeby nie było żadnych wątpliwości – wiza nie zezwala na sam pobyt w USA, tylko na podróż na lotnisko w Stanach. Dopiero na lotnisku, celnik określa czy i na jak długo wpuścić turystę do kraju. O długości Twojego pobytu w USA decyduje tylko i wyłącznie urzędnik na lotnisku, a nie data ważności Twojej wizy w paszporcie.

 

Jak długo można być w USA na wizie turystycznej?

 

Tak długo, na jak długo pozwoli Ci urzędnik na lotnisku. Wbije Ci pieczątkę i na niej będzie napisane, do kiedy możesz zostać. Przy pierwszej wizycie jest to zazwyczaj pół roku. Ale nie ma tu reguły i nikt nie może Ci dać żadnych gwarancji.

 

Pierwszy lot do USA

 

Jak to wygląda w praktyce? Załóżmy, że w konsulacie dostajesz wizę na 10 lat. Na podstawie tej wizy, możesz wsiąść na pokład samolotu. Już przy odprawie w Polsce będziesz musiał ją pokazać. Wsiadasz do samolotu. Podróż.  Lądowanie. Prosto z samolotu zostajesz skierowany do bramek kontrolnych na lotnisku. Czekasz w kolejce, podchodzisz do okienka. Urzędnik graniczny zadaje kilka pytań, na podstawie których decyduje na jak długo wpuścić Cię do USA.  Zostawiasz odciski palców, zdjęcie, a w zamian dostajesz pieczątkę w paszporcie. Ten stempel daje Ci prawo przebywania w USA. Data na pieczątce określa jak długo możesz legalnie zostać w Stanach.

I tu bardzo ważna informacja. Musisz wyjechać ze Stanów najpóźniej w dniu, widocznym na pieczątce. Nawet jeden dzień Twojego pobytu poza dopuszczalnym okresem będzie złamaniem prawa. Jeśli dostałeś prawo do przebywania w USA do 10 lutego 2019, to wyjazd z kraju 11 lutego będzie już problemem i następnym razem nie wpuszczą Cię do USA. Nawet jeśli Twoja wiza ważna będzie jeszcze kilka lat. 

Dzięki 10 letniej wizie, będziesz mógł powtórzyć wycieczkę do USA, bez konieczności powtórnej wizyty w konsulacie. Przy kolejnym wlocie znowu przejdziesz rozmowę z urzędnikiem i dostaniesz kolejną pieczątkę i prawo pobytu na kilka miesięcy.  

wiza do usa

 

Co jeśli nie wpisano Ci daty obok stempla w paszporcie?

 

Data wpisywana jest głównie dla wygody podróżnego, żeby od razu wiedział kiedy powinien wyjechać. Jednak jeśli nie wpisano Ci daty w paszporcie, nie martw się. Czasami urzednicy tego nie robią i nie ma tu żadnyh powodów do niepokoju. Infomację o tym, na jak długo wpuszczono Cię do USA znajdziesz online. Wszystko opisałam w innym poście na blogu. Zajrzyj tutaj: Brak daty pod pieczątką w paszporcie – jak sprawdzić do kiedy mogę zostać?

 

Jak przygotować się do rozmowy z urzędnikiem na lotnisku i co jeśli nie znasz angielskiego

 

Jeżeli masz 10 letnią wizę i to twój pierwszy raz w Stanach, to będzie krótko. Przygotuj adres osoby, do której lecisz albo hotelu, w którym się zatrzymasz. Weź do ręki słownik i powtórz kilka podstawowych zwrotów po angielsku. Jeżeli nie znasz języka, to teoretycznie, na lotnisku dostępny jest polski tłumacz i zostanie w razie potrzeby sprowadzony. Teoretycznie. W praktyce, w razie problemów, ktoś z czekających w kolejce może być tłumaczem. Będzie szybciej.  

 

Moja rozmowa z celnikiem 

 

Pierwszy raz przyjechałam do USA w 2014 roku. Urzędnik zapytał mnie do kogo przyleciałam. Drugie pytanie: na jak długo. Trzecie pytanie: co robię w Polsce. To wszystko. Odciski, zdjęcie, pieczątka w paszporcie. Trwało to może 3 minuty. Nie ma się czego bać. Przy pierwszym wlocie, zazwyczaj dostaniesz pozwolenie na pobyt kilkumiesięczny, maksymalnie jest to pół roku. Ja przyjechałam tylko na 5 tygodni, ale dostałam pozwolenie na pobyt na 6 miesięcy.  Mogłabym przedłużyć sobie wakacje.

 

Różnica między wizą a legalnym pobytem w USA

 

Często mylimy 10 letnią wizę z możliwością 10-letniego pobytu w Ameryce. Błąd! Ważność wizy pokazuje jedynie do kiedy możesz podjąć próbę wjazdu na teren USA, ale to na lotnisku decyduje się na jak długo zostaniesz wpuszczony do USA.  

Mam nadzieje, że wyjaśniłam sytuację. W razie pytań – pytaj!

 

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę o udostępnienie. Dziękuję!


  • ciekawe czy doczekamy się zniesienia wiz , powinnaś organizować protesty pod Białym Domem w sprawie rodakow 🙂 zawsze to cos. wizy to biznes ktorego tak latwo nie oddadzą bez walki 😉 serdecznie pozdrawiam asia

  • Hej, a co jeżeli nie ma daty na stemplu z lotniska? (U mnie jest tylko podpis).
    Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia długości przyznanego pobytu?

    Pozdrawiam z NC 😉

    • Cześć Zuza!
      Data w paszporcie wpisana jest dla Twojej wygody, żebyś nie zapomniała na jak długo Cię wpuścili. Czasami jej nie piszą, ale możesz zawsze sprawdzić on-line na jak długo dostałaś wjazd. Kliknij tutaj. Wejdź na stronę. Zobaczysz pole “Already Visiting & Need Proof of Visitor Status?”, kliknij “Get most recent I94”. Pojawi się informacja o bezpieczeństwie danych, zaklikaj “continue” i później pokaże się formularz. Wypełnij, podaj nr paszportu i idź dalej. W kolejnym kroku zobaczysz dane dotyczące swojej podróży, w tym “Admit Until Date” – to data do której możesz zostać.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      P.S. W NC jeszcze nie byłam a wiele osób mi poleca. Daj znać jak Ci się podoba. I miłego pobytu w USA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *